Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Feb 1, 2009 in Filosofie la minut, Noutati | 4 comments

Din dragoste

Din dragoste

Dragostea este cea care face lumea sa se invarta. Un proverb spune ca “banii fac lumea sa se invarta”, insa eu am ajuns la concluzia nu banii sunt aceea, ci dragostea. Sa ma justific.

Cum apare viata? De cele mai multe ori apare ca o incununare a dragostei, lucru valabil in cazul oamenilor. Fatul este de mic asaltat cu dragoste, atat de la mama, cat si de la tata, bunici, unchi sau frati. Putem spune ca, inconstient, ii sunt incarcate bateriile cu dragoste pentru o viata intreaga.

Pentru cei mai multi oameni, cel mai fericit moment din viata lor este atunci cand se naste produsul dragostei. Imediat incearca sa ii transmita si verbal, si non-verbal, cat mai multa dragoste. Seara la culcare nou-nascutului i se ofera un pupic si un sincer “Te iubesc!”. Copilaria decurge asemanator, numai ca apar si alte personaje in scena, in afara de familie. Impreuna cu ceilali copii de prin vecini, copilul se joaca de-a mama si de-a tata, incercand sa exemplifice dragostea vazuta in familie.

Cu cat inainteaza in varsta, este asaltat de dragoste. O vede la televizor, citeste despre ea in ziare si reviste, da de ea pe internet si uneori ii apare si in vise. Oriunde priveste vede numai lucruri legate de dragoste. La scoala, cel mai discutat subiect este dragostea, in toate variantele ei. In toate melodiile pe care le asculta sa vorbeste despre dragoste, in toate formele ei.

Vine si varsta la care are prima prietena. Dupa ceva timp se hotaraste sa ii ofere acesteia toata dragostea lui. Urmeaza, casatoria, luna de miere, toate acestea fiind momente in care este liber sa-si exprime toata dragostea de care este in stare, si sa primeasca in schimb toata dragostea ei. Toata viata va lucra pentru a primi salariul pe care il va oferi cu dragoste celor iubiti. Tot ceea ce face, face pentru a le creea o viata mai buna decat a avut-o el. Apoi ciclul se repeta, el fiind cel care acum ofera dragoste copilului sau.

Dupa o viata plina de dragoste, fericit si simtindu-se implinit, moare inconjurat de toti cei pe care i-a iubit vreodata. Din dragoste pentru el, familia ii organizeaza o inmormantare frumoasa si ii viziteaza mormantul impodobit odata la o saptamana.

Nu-i asa ca toate acestea par ideale, si inclini sa imi dai dreptate. Daca tot nu esti convins, inca mai am argumente sa te conving. Daca tu crezi ca doar intr-o lume ideala dragoste guverneaza totul, gandeste-te putin la lumea care ne inconjoara.

Dragostea normala a denaturat. Exista dragoste intre un barbat si altul, intre o femeie si alta. Mai mult, dragostea a provocat anumite razboaie. Mereu cand se incepe un razboi, oamenii proclama dragostea ca fiind motivul principal. Razboiul troian a inceput datorita dragostei dintre Paris si Elena, care era sotia lui Menelaus. Alte razboaie au inceput ca razbunare a celor iubiti, omorati de partea atacata. Altele au inceput dintr-o dragoste denaturata fata de pamant, bani sau faima.

Oamenii creaza opere de arta din dragoste, dar si bombe de distrugere in masa, in speranta de a-si proteja pe cei pe care ii iubesc. Copii sunt omorati din dragoste si frica fata de un anumit Dumnezeu. Oameni se sinucid din dragoste pentru altii. Altii ucid tot datorita dragostei. Dragostea transforma un om perfect sanatos intr-un om orb, surd sau intr-o pasare, dandu-ti aripi. Tineri isi distrug sanatatea nedormind noptile datorita dragostei.

Dragostea te ridica deasupra celorlati si tot dragostea te baga in mormant. Cel mai fericit om este cel indragostit, in opozitie cu un om distrus, care a fost inselat sau care tocmai s-a despartit. Dragostea ne guverneaza actiunile si ideile noastre. Tot ce facem, facem datorita dragostei. Si cu toate astea, fara dragoste nu am fi decat niste roboti, fara dorinta de a trai.

Asa ca ai grija ce faci cu dragostea, pentru ca de ea depinde cursul vietii tale.

4 Comments

  1. ficţiuni darling, ficţiuni!

  2. Ai cel mai simpatic, savuros si pertinent fragment plasmuit evident din dragoste, despre dragoste.Micuta ta anliza raspandeste miros de cafea si aroma de portocale.

  3. Si cel mai bine constientizezi toate astea intr-o zi cand, brusc, dispare. Si nimic nu mai are sens.

  4. un articol echilibrat, obiectiv, in cuvinte simple dar profund… la mai multe asemanatoare!…

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *