Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on Mar 16, 2009 in AMiCUS, Filosofie la minut, Noutati | 0 comments

Ca la romani, la nimeni

Ca la romani, la nimeni

Sambata dimineata am trait un moment umilitor, atat pentru mine, cat si pentru intreg comitetul AMiCUS. Fiind Sabatul AMiCUS si finalul Saptamanii de Rugaciune, ne-am decis sa oferim fiecarui participant la sarbatoare, cate un semn de carte pentru a le reaminti ca “Rugaciunea este respiratia sufletului” si ca, fara ea, am fi morti din punct de vede spiritual. Ca de obicei, mie mi-a revenit datoria de a crea designul acestor semne de carte. Dupa cateva ore de cautari, am gasit un design care sa imi placa si m-am apucat sa le fac. Cand m-am dus sa le scot, stiam ca Alin aflase de la Cosmin Vlahopol ca ar fi nevoie de 250 de bucati. Ca un om prevazator, am spus ca 280 ar fi deajuns. Insa, sambata la pranz, cand le-am impartit, am aflat cu stupoare ca ne-ar fi trebuit mult mai multe. Acum vreau sa va intreb? De ce multi nu au apucat sa ia si ei un semn de carte? De ce, dupa masa, la program, fluturasii care i-am impartit la intrare au ajuns si au si mai ramas multi, cu toate ca numarul nu diferea prea mult fata de cel de dimineata.

Raspunsul e simplu: “Asa e la romani!”. Romania e tara in care orice ai oferi, atata timp cat este gratis, toti se imbulzesc sa ia. Daca s-ar oferi gratis orice prostie, care in magazin costa 1 leu, majoritatea romanilor s-ar calca in picioare ca sa primeasca acel lucru, cu toate ca nu stiu ce este si la ce se foloseste. Daca e gratis, atunci de ce sa nu iau! De multe ori se intampla ca la Carrefour, anumite persoane sa ia baxuri intregi de pungi, doar pentru ca erau gratuite, fara sa le gaseasca mai apoi o utilitate. Un lucru asemanator l-am putut vedea astazi, cand la un stand de carte, toti romanii cumparau carti foarte ieftine, doar pentru a le avea in biblioteca, neavand in plan sa citeasca macar una dintre ele dar crezand ca, daca vor fi in posesia lor, vor fi mai destepti. Haine la kil, carti la kil, inteligenta la mare cautare.

Asa a fost si sambata. Unii dintre cei care luau semne de carte nici nu stiau despre ce e vorba, insa luau si cate 2 – 3, doar pentru ca aratau bine si pentru ca erau gratis. Daca ceva se da gratis, hop si noi sa luam. Nu conteaza ca este un numar limitat, si unii s-ar putea sa nu primeasca, sau ca poate cineva ar avea nevoie de acel lucru. Nu am fost in alte tari, insa sper din toata inima ca acest lucru sa nu se mai intample si in alte tari.

Oare cat timp va trebui sa treaca pana cand Romania sa devin o tara civilizata, in adevaratul sens al cuvantului. Nu contul din banca sau masina pe care o conduci, nu parintii si nici partenerul pe care il ai, nimic din ce ai in posesie nu te face civilizat. Nimic din cei castigi nu te face sa recuperezi bunul simt pierdut. Chiar daca ne aflam pe timpuri de criza, asta nu inseamna ca pierdem ceea ce avem mai de pret in noi, caracterul.

Nu vreau ca prin acest articol sa jignesc pe cineva anume, ci doar sa atrag atentia asupra unui comportament necivilizat si deviant al societatii. Cu cat ne vom schimba mai repede, cu atat mai bine. Mai jos am postat si semnele de carte, iar cei care nu au primit, sunt invitati sa lase un comentariu care sa contina si numarul semnului de carte pe care il vor, si voi face tot posibilul sa-l primeasca.0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ca la romani, la nimeni | AdventistOnline.Ro - [...] Articol preluat de pe edvin.ro. Click aici pentru a citi acest articol pe site-ul sursa. Voteaza acest articol:…

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *